Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација (УН) 14. децембра 1990. године, са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба.

Тема овогодишње кампање „Поштовање људских права старијих особа као испуњење визије Универзалне декларације о људским правима: кроз генерације”.

Teма подвлачи важност поштовања Универзалне декларације о људским правима и потврђује посвећеност промовисању пуног и једнаког уживања свих људских права и основних слобода старијих особа, и то: правa на слободу од дискриминације, на сигурност, на слободу од насиља, на социјалну заштиту, на здравље, на рад и доживотно учење.

Црвени крст Деспотовац, традиционално, 1. октобра сваке године велику пажњу посвећује обележавању Међународног дана старијих особа, где се кроз различите активности даје допринос обележавању овог датума.

Црвени крст Деспотовац је 02. октобра 2023. године преко Асоцијације Србија – Француска за Удружење пензионера општине Деспотовац обезбедио робну донацију и то:

инвалидна – помоћна колица,

4х (2 пара) помоћне штаке,

2х апарат за мерење гликемије,

2х футрола за апарат

За потребе, функционисање и помоћ старијих особа у удружењу.

Такође потписан је и Споразум о сарадњи за унапређење сарадње у обележавању значајних датума, манифестација, спровођење јавних овлашћења и релевантних информација.

Црвени крст Деспотовац је у месецу октобру који је посвећем старијим особама расписао конкурс „Сунчана јесен живота“. Више информација о конкурсу можете прочитати на линку:

Црвени крст Деспотовац расписао конкурс „Сунчана јесен живота“