Акција “Безбедност деце у саобраћају“ је једна од традиционалних акција Црвеног крста Србије/Деспотовац која се организује почетком нове школске године. Циљ ове акције је промовисање адекватног понашања свих учесника у саобраћају и тиме смањење броја повређених и страдалих особа у саобраћају. Циљна група у овој активности су ученици нижих разреда основних школа, првенствено ђаци прваци.
Црвени крст Деспотовац је свим ученицима првог разреда на територији општине Деспотовац поделио поред флајера и кратким упознавањем о основним правилима понашања у саобраћају, поделио и промо мајице.

Овом приликом Црвени крст Деспотовац је обрадовао 148 ђака првака

Велико ХВАЛА Asocijaciji FRANCE – SERBIA на донацији мајица Црвеном крсту Деспотовац.

КРАТКИ ВОДИЧ ЗА РОДИТЕЉЕ ЗА БЕЗБЕДНО ПОНАШАЊЕ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ

У Србији је у последњих пет година у саобраћајним незгодама повређено 9044 деце, а 151 дете је изгубило живот. Деца најчешће страдају као путници (више од 44%), а затим као пешаци (41%) и возачи бицикла(14%).

Деца су најрањивији учесници у саобраћају. Улога деце у саобраћају као самосталних учесника је ограничена на улогу пешака и бициклиста. Деца су угрожена и као путници, због непажње старијих.

Дечије способности опажања, обрада информација, дечија моторика и знање су у развоју. Процес мишљења код деце млађег школског узраста је везан за конкретну ситуацију „сада и овде“. Деца овог узраста нису способна да унапред предвиде опасност. Све до 11. године деца тешко свесно усмеравају своју пажњу на саобраћај. Дечија пажња се тешко задржава на једној

ствари и лако скреће са саобраћаја на за децу занимљивије информације. До 10. године развој видног поља још увек није завршен, па је дечије видно поље уже од видног поља одраслих, што за последицу има мању способност периферног  вида. Комплексне саобраћајне ситуације које укључују више учесника у саобраћају су за децу све до 12. год тешко прегледне. Због наведених законитости дечијег развоја, деца до

12 годинастарости не би требало да самостално, без пратње и  надзора одраслих, учествују у саобраћају.

Као родитељ важно је да:

  • Својим доследним и безбедним понашањем у саобраћају дате лични пример свом детету
  • Упознате своје дете са основним саобраћајним знаковима, правилима и обавезама
  • Практично вежбате са својим дететом различите ситуације у саобраћају
  • Понављате научено са својим дететом, и то на различите начине и у различитим ситуацијамa

Сва деца вас лепо моле, успорите поред школе,

кочите пре зебре сваке, чувајте нам ђаке“.

—Ходај само тротоаром или стазом за пешаке. Ако у некој улици нема тротоара, ходај левом страном, у сусрет возилима да видиш аутомобил који ти се приближава.

—Када идеш негде заједно са другарима, ходајте обавезно стразом за пешаке или један за другим ако је нема.

—Улицу прелази само на пешачком прелазу (зебри или семафору).

Пре преласка улице погледј прво лево, па десно, тек ако нема возила или су веома далеко можеш да станеш на коловоз.

—Улицу прелази опрезно, не трчећи ни превише споро.

—Кад изађеш из аутобуса, сачекај да он оде, па тек онда пређи улицу. Нема истрчавања на улицу иза аутобуса!

—Бицикл вози само на стазама за бициклисте и то са обе руке на волану. Нема егзибиција ни показивања  вештина осим ако сте изва центра гарад и ту је нека одрасла особа.

— Када је киша или магла, буди још опрезнији у саобраћају.

Немој да ометаш возача у вожњи тако што провлачиш главу између седишта. И кроз прозоре са стране се одлично види куда се крећете.

—Буди пример безбедности слободно опомени родитеље ако они забораве да вежу појас.

ПРЕЛАЗАК ПРЕКО УЛИЦЕ

Способности које су важне за безбедан прелазак преко улице као што су гледање, опажање опасних локација и обрада важних информација, још увек нису довољно развијене код млађе деце.Све до 10 година, деца више спонтано него промишљено прелазе улицу. Деца теже процењују удаљеност и брзину возила које им се приближава и дуже оклевају пре него одлуче да закораче на коловоз, при чему се саобраћајна ситуација може променити у односу на моменат када је дете донело одлуку да безбедно пређе улицу. У моментима када деца прелазе улицу, а у исто време су заузета нечим другим (на пр. разговор са вршњацима, игра, маштање), драстично се умањује безбедност преласка улице, а њихово понашање и кретање је непредвидиво. Децу често заклањају паркирани аутомобили и/или друге препреке због чега се теже уочавају у саобраћају.

Због свих ових ограничења, изузетно је важно да Ви, као родитељ, помогнете свом детету да развије способности и вештине које ће му помоћи да се безбедније понаша у саобраћају! За децу је веома важан лични пример родитеља. Зато, кад прелазите улицу, не чините то на погрешан начин, Ваше дете ће Вас опонашати! Не разговарајте мобилним телефоном док прелазите преко улице! Облачите својој деци светлу или рефлектујући одећу да би их возачи видели!

Научите своје дете да безбедно пређе преко улице поштујући следеће савете:

Нађи најбезбедније место за прелазак преко улице

– Улица се сме прећи само на обележеном пешачком прелазу „зебри“ и када је на семафору упаљено зелено светло за пешаке

– Обавезно се заустави на тротоару.

– Покажи намеру да желиш да пређеш улицу!

– Погледај лево, погледај десно, поново погледај лево!

– Пређи преко улице најкраћим путем!

– Не трчи док прелазиш улицу!

– Увек буди опрезан! Провери да ли су сви аутомобили прошли или се зауставили.

– Не истрчавај на улицу између паркираних и заустављених возила, јер те возачи не виде!

ДЕТЕ У ВОЗИЛУ

Зашто је важно да деца буду везана појасем у возилу?

Чак и при најмањим саобраћајним незгодама, дете које није везано појасом или се не превози у корпи, може повредити себе или друге у возилу или испасти из возила.

Невезана деца са задњег седишта могу пролетети кроз неки од прозора возила или ветробранско стакло.

Шта каже Закон?

Дете млађе од 3 године, мора се у возилу превозити у

безбедносном седишту, односно корпи.

Дете млађе од 12 година не сме да се превози на предњем

седишту у возилу. Деца се не смеју држати у крилу на предњем седишту. За непоштовање ових законских одредби предвиђене су новчане казне за возаче (најмање 5.000 динара), казнени поени и заштитна мера забране управљања моторним возилом.

Будите добар пример за своје дете: везујте појас увек, чак и за најкраће вожње!