РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЉЕ МЛАДИХ

Заштита репродуктивног здравља укључује едукацију о сексуалности и репродукцији, саветовање о планирању породице, здравствену заштиту репродукције, превенцију, дијагностику и лечење различитих болести и поремећаја, прекиде трудноће, као и превенцију сексуалног злостављања и бригу о жртвама.

КОЈЕ СУ КАРАКТЕРИСТИКЕ САЗРЕВАЊА У АДОЛЕСЦЕНЦИЈИ?

Адолесценција почиње са постизањем полне зрелости у раздобљу пубертета, док се за горњу границу узима време постизања емоционалне и социјалне зрелости који подразумевају искуство, спремност и способност да се преузму улоге одраслог. Најважније промене које се дешавају односе се на постепен, али често буран развој секундарних полних карактеристика, eмоционалне нестабилности и тешкоћа у међуљудским односима.

ШТА ПОДРАЗУМЕВА СЕКСУАЛНОСТ МЛАДИХ?

Сексуалност је комплексна димензија и не односи се само и искључиво на сексуалне контакте, већ подразумева осећања, потребу за прихватањем, одговорност, знање и вредности, комуникацију, сексуални идентитет, фантазије, итд. Адолесценти све раније почињу сексуални живот и ступају у сексуални однос. Разлози за рано ступање адолесцената у сексуалне односе су многобројни. Као неки од разлога, могла би се навести потреба за блискошћу, експериментисањем, доказивањем супериорности у групи вршњака, и др. Сексуални односи могу бити са особама супротног пола, са особама истог пола или са особама оба пола. Значајна компонента која утиче на формирање ставова и на сексуално понашање је знање о сексуалности. Дешава се да млади искусе неку врсту притиска у вези са ступањем у сексуални однос, веома често од стране вршњака. Насилно понашање у вези укључује манипулисање, контролисање и присиљавање на сексуални однос, од стране младића, било употребом физичке силе, претњи или уцена (углавном емоционалних)

ШТА ЈЕ ПЛАНИРАЊЕ ПОРОДИЦЕ И КОНТРАЦЕПЦИЈА?

Планирање породице je свесна делатност особа у репродуктивној доби која обухвата промишљање, одлучивање и предузимање мера којима се регулише број и распоред рађања, искључују нежељене трудноће и омогућује рађање детета када то породици највише одговара. У ширем смислу, планирање породице обухвата мере спречавања зачећа (контрацепција), као и лечење неплодности. Идеално контрацептивно средство треба да је нешкодљиво, делотворно, прихватљиво и јефтино. Одлуку о врсти контрацепције која ће се користити треба да донесу девојка и гинеколог заједно, након детаљног разговора.

ПОЛНО ПРЕНОСИВЕ БОЛЕСТИ

Полно преносиве болести спадају у групу заразних болести, најчешће се преносе сексуалним контактом (аналним, вагиналним или оралним), или ређе другим блиским телесним контактом са инфицираном особом, односно у директном контакту са променама на кожи или слузницама инфициране особе, а неке се могу пренети и са инфициране мајке на дете током трудноће, порођаја или дојења. Често особе могу бити носиоци инфекције и доста дуго без симптома, изгледати потпуно здраво, па за ту особу кажемо да је инфицирана. Она без обзира на испољавање болести може пренети инфекцију на друге особе. Ако се ове особе не јаве лекару и не лече на одговарајући начин, може доћи до трајног оштећења здравља. У циљу спречавања полно преносивих болести неопходна је правилна и редовна употреба кондома, вакцинација, тестирање добровољних давалаца и коришћење безбедне крви током трансфузије, употреба стерилног прибора за инјектирање или узимање илегалних наркотика, употреба једнократних или стерилних инструмената и прибора током медицинских и дргих инвазивних интервенција (нпр. пирсинг, тетоважа, акупунктура и сл.) и коришћење личног прибора за хигијену.

ТВОЈ ЛЕКАР

Гинеколог је лекар специјалиста за болести репродуктивних органа жене, трудноћу и породиљство. Уролог је лекар специјалиста за болести репродуктивних органа мушкараца. Лекар дерматовенеролог дијагностикује и лечи како кожне, тако и ППИ и код жена и мушкараца. Код лекара се обично одлази када се јави неки проблем. Ипак, не би требало чекати да до проблема дође, већ се редовно јављати на превентивне прегледе и то минимум једанпут годишње. Важно је да пронађете лекара коме можете веровати и код којег ћете убудуће редовно (и радо) одлазити због савета, прегледа или нечег другог.

ГДЕ СЕ МОЖЕТЕ ОБРАТИТИ СВОМ ЛЕКАРУ?

Девојчице млађе од 15 година за све проблеме везане за репродуктивне органе, обратиће се свом изабраном школском лекару – педијатру који ради у дому здравља. Уколико педијатар процени да треба да идете код гинеколога, он ће вас упутити код њега. Девојке старије од 15 година директно се обраћају гинекологу који ради у дому здравља или у приватној гинеколошкој ординацији. Младићи за све проблеме везане за репродуктивне органе, обратиће се изабраном школском лекару – педијатру који ради у дому здравља. Уколико педијатар процени да треба да идете код уролога или лекара дерматовенеролога, он ће вас упутити код њега