Конкурс „Крв живот значи“

траје до 31. марта 2020. године

Црвени крст Србије расписао је литерарни и ликовни конкурс са темом промоције добровољног, анонимног и неплаћеног давалаштва крви – „КРВ ЖИВОТ ЗНАЧИ“. Конкурс траје од 03. до 31. марта 2020. године, а право на учешће имају ученици основних и средњих школа.

На конкурсу се може учествовати са ликовним и летерарним радовима као и видео спотовима односно филмовима.

Све технике ликовног изражавања су дозвољене до формата 35х50 цм. На радовима мора бити заступљен знак Црвеног крста. Не препоручује се коришћење графитне оловке, дрвене бојице, шљокица или материјала које се лако може оштетити у транспорту.

Литерарни радови могу бити писани у прози и стиховима до дужине две стране А4 куцаног текста, величине 12,  фронт Ариал, без прореда. Радови морају промовисати добровољно, анонимно и ненаграђено давање крви, а радови у којима се промовише давање крви за познатог примаоца ће бити дисквалификовани.

Сви ликовни и литерални радови на полеђини морају (искључиво на полеђини) садржати  следеће податке:  ИМЕ И ПРЕЗИМЕ АУТОРА, НАЗИВ ШКОЛЕ И РАЗРЕД, НАЗИВ ГРАДА ИЛИ ОПШТИНЕ, ИМЕ И ПРЕЗИМЕ НАСТАВНИКА / ПРОФЕСОРА.

Мотивациони видео спор или филм може трајати до три минута и у току видео филма мора бити заступљен знак Црвеног крста. Видео спот или филм мора имати одговарајући пратећи звук / музичку подлогу која не подлеже ауторским правима или говор.

Сви снимци морају бити у 16:9 видео формату, резолуција SD (720 x 576) или HD (1280 x 720) или full HD (1920 x 1080). Кодек формат mpeg2 H264 за компресовање, обавезно име и презиме аутора или групе аутора, назив школе и организације Црвеног крста која га доставља као и категорију за коју се спот или филм достављен.

Учествују све категорије ученика основних и средњих школа.

За радове који садрже болничку атмосверу, натуралистичке елементе (игле, шприцеве и слично) који приказују или говоре о саобраћајним несрећама и смрти, сматраће се да су промашили тему.

Комисија ће од приспелих радова у Црвени крст Деспотовац одабрати оне који одговарају критеријумима конкурса и проследити у Црвени крст Србије, где ће их комисија Црвеног крста Србије прегледати и прогласити најбоље.

Првопласирани учесници конкурса у свим видовима конкурисања биће награђени летовањем у одмаралишту Црвеног крста Србије у Баошићу у термину од 26. јула до 04. августа 2020. године.

Црвени крст Србије ће наградити и друго и треће место, а награде ће бити уручење 14. јуна на Светски дан доборовољних давалаца крви.

РАДОВЕ ДОСТАВИТИ ЦРВЕНОМ КРСТУ ДЕСПОТОВАЦ ДО 31. МАРТА 2020. ГОДИНЕ