Полно преносиве болести и инфекције, тема која је све више популарна код младих, а то је превенција и радионице и за млађе разреде.

Полно преносиве болести се убрајају међу најчешће инфективне болести у свету. То су обољења која се преносе, пре свега, али не искључиво, сексуалним контактом.

Сексуални контакт јесте главни и најчешћи, али не и једини начин преношења полно преносивих болести –  инфекција.

Неке  инфекције, попут вируса ХИВ-а (узрочник АИДС-а), сифилиса и гонореје се могу пренети са мајке на бебу током периода трудноће, током порођаја или дојења.

Узрочници полно преносивих болести могу бити бактерије, вируси, гљивице, паразити.

Путем вршњачких едукација „Могућности превенције заразних и незаразних болести“ у циљу усвајања здравих стилова живота, као друштвено прихватљивог понашања, препознавања штетних облика понашања са последицама по здравље младих и развијања животних вештина како би сачували и унапредили своје здравље Црвени крст Деспотовац је у периоду од 15. до 19. новембра 2021. године у сарадњи са Канцеларијом за младе Деспотовац посетио основну школу Вук Караџић из Ресавице и реализовао пет предавања за ученике од 4. до 8. разреда и обухватио према дневнику Црвеног крста Деспотовац 84 ученика.

Шта требате знати о полно преносивим болестима?

http://www.izjzkg.rs/centri/centar-za-promociju-zdravlja/111-sta-trebate-znati-o-polno-prenosivim-bolestima