Црвени крст Деспотовац се придружио светској кампањи обележавања

Светског дана туберкулозе под слоганом

„ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ“

20160331_133440_opt 20160331_133212_opt 20160331_132847_opt 20160328_104223_opt

Црвени крст Деспотовац је са својим председником Радосављевић Др Драганом, обишао све школе на територији општине Деспотовац и једним едукативним предавањем за професоре и ученике обележили „Недељу борбе против туберкулозе“.  Кампања је трајала од 28.-31. марта 2016 и  обухватила 5 (пет) основних школа са територије општине Деспотовац и укупно 243 (двестачетрдесеттри) ученика 7,8 разреда. 

Посебна пажња усмерава ка активном приступу откривању оболелих од туберкулозе и унапређењу превенције, дијагностике, лечења и праћења туберкулозе у посебно осетљивим популацијама. Активним трагањем за оболелима доприноси се одржавању постигнуте ниске стопе обољевања од туберкулозе  у Србији.

Туберкулоза је заразна болест коју изазива бацил туберкулозе. Болест најчешће захвата плућа, затим лимфне жлезде, бубреге, мозак, кости и друге органе. Преноси се ваздухом, када особа оболела од активне плућне туберкулозе кија, кашље, смеје се  и говори.  Од туберкулозе може да оболи свако. Ризик обољевања је већи код особа које због друштвено-економских услова живота, ризичног понашања или општег здравственог стања имају ослабљен имунолошки систем.

ЦИЉ:Одржати ниску стопу обољевања од туберкулозе у Републици Србији, уз партнерско учешће институција државе и организација цивилног друштва, у правцу обезбеђивања једнакости у доступности услуга, посебно у ризичним популацијама и унапређења контроле туберкулозе и резистентне туберкулозе.

ТЕМЕ КОЈЕ СУ ОБЕЛЕЖИЛЕ ПРЕДАВАЊЕ СУ:

Шта је туберкулоза?

Како се преноси туберкулоза?

Како препознати туберкулозу?

Како лекари утврђују туберкулозу?

Како се лечи туберкулоза?

Како се туберкулоза не преноси?

Шта треба да радимо?

Спречавање туберкулозе код деце?

Национални статистички показатељи оболелих/излечених,

Републички статистички показатељи оболелих / излечених,

Мотивационе мере за посебну осетљиву популацију,

Препоруке,

Питања?