Црвени крст Деспотовац је задњих шест година носилац титуле „Најхуманија општина“ Републике Србије и то је велики показатељ хуманости Деспотовчана.

Поводом, 14. јуна – Светског дана добровољних даваоца крви, Црвени крст Деспотовац у сарадњи са Црвеним крстом Србије изразио захвалност свим оним људима који су прошле године, у години пуној изазова изразили своју хуманост.

Хумани људи општине Деспотовац су смогли снаге и у години изазова показали  огромну хуманост на делу и дали су пример осталим људима – грађанима који су у дилеми да дарују своју крв да са својих пет минута спасу нечији живот.

У 2021. години, Црвени крст Србије / Деспотовац  припремио и уручио 215 признања и то: 

35 беџева за 1. давање крви

41 беџ за 5. давање крви

52 захвалнице за 10. давање крви

50 захвалница за 20. давање крви

23 плакете за 35. давање крви

11 плакета за 50. давање крви

2 плакете за 75. давање крви

1 плакету за 100. давање крви.

Давалац крви може бити свака здрава, одрасла особа, старости од 18-65 година код које се лекарским прегледом и провером крвне слике, односно нивоа хемоглобина, утврди да давање крви неће угрозити ни њу, нити особу којој би се та крв применила. Да је особа здрава, доброг општег стања, тежа од 50 кг. Интервал између давања крви је 3 месеца (12 недеља) за мушкарце и 4 месеца (16 недеља) за жене.

Иначе, већину добровољних давалаца крви чине мушкарци (73,5 %), док су жене заступљене у мањем проценту(26,5 %), што је уобичајено и у другим земљама.

Општину Деспотовац краси велики број хуманих људи, истакао се Богојевић Душан из Плажана који је своју крв понудио и даровао више од 100 пута тачније 112 пута. Дуле је дуго година уз Црвени крст и прави вођа, амбасадор хуманих људи општине Деспотовац.

Друже Дуле, видимо се на свакој следећој акцији. Велико хвала за праву и искрену хуманост.  Драго нам је да си члан породице Црвеног крста Деспотовац. 

За обележавање Светског дана добровољних давалаца крви одабран је 14. јун  из посебног разлога: на овај дан, 1868. године рођен је славни аустријски научник др Карл Ландштајнер, чије је откриће АБО система крвних група овенчано Нобеловом наградом за физиологију и медицину 1930. године.

Први давалац крви у Србији био је Будимир Гајић, из Белановице код Љига. На предлог др Николе Крстића, хирурга из Београда и солунског борца, Будимир Гајић борац са прве линији фронта, у пољској болници у околини Солуна, крајем 1916. године као добровољац први се јавља и даје крв за непознатог рањеника. Следећег јутра одбио је понуђену поштеду и са својим саборцима отишао у нову борбу

Црвени крст Деспотовац се још једном захваљује свим хуманим људима и надамо се да ћемо тренд хуманости наставити.