Свако од нас може бити у прилици да треба прву помоћ, али свако од нас, такође, може да научи да пружи прву помоћ. Прва помоћ као општа програмска делатност је од све већег значаја.

ПРВА ПОМОЋ  је једно од препознатљивих симбола организације Црвеног крста.

Волонтери Црвеног крста Деспотовац, који су едуковани за указивање прве помоћи, као и чланови екипа прве помоћи,  вршили су 05. октобра 2023. године,  санитетско обезбеђивање крос такмичења „Трка за срећније детињство“ у основној школи „Деспот Стефан Високи“.  Kрос такмичење за ученике од V до VIII разреда  одржано је у временском интервалу од 12:30 до 14:00 часова на градском стадиону. У паузама између крос такмичења, волонтери Црвеног крста Деспотовац и стручни сарадници Црвеног крста су направили полигон прве помоћи где су ученици могли да се упознају са основним појмовима Прве помоћи и на тај начин на адекватан начин промовисали програм Прве помоћи

Због психофизичких карактеристика деца у млађем узрасту се током игре и свакодневних активности могу наћи у ситуацији која угрожава њихово здравље и представња ризик за повреду. У старијем школском узрасту ризици повреда су везани за интензивне спортске активности, излагање ризичним ситуацијма, учешће у саобраћају и друго.

Изразито је важно како учити децу од најранијег узраста да правилно реагују у случaју незгоде и како да пруже прву помоћ. Једнако је битно да сви који раде са децом и бораве са њима (васпитачи, наставници, спортски тренери) знају које су најчешће повреде код деце и како да пруже прву помоћ.